Ringstaartmaki

Levensduur

Tot 27 jaar in de natuur

Voeding in de natuur

Fruit, bladeren, bloemen, spinnen (incl. web), rupsen, insecten, vogels, kameleons, sprinkhanen en zelfs afval van termietenheuvels

Leefgebied

Regenwouden in het zuidwesten van Madagaskar

Groep

 

Dit is als ze in de natuur leven.

Probeer zelf misschien ook nog iets te vinden en goeie verhaal van te maken.

 

Leefgebied Zuid en zuidwest Madagaskar in tropische bossen. Voedselbladeren, bloemen, fruit, boomsappen en bast. Soms insecten. Levensduur maximaal 33 jaar Gewicht rond de 3 kilo Lengterond de 40 cm met een staart van ongeveer 60 cm lang Aantal jongen1 of 2Draagtijd

4 tot 4,5 maanden

Dag actief

In tegenstelling tot de meeste andere lemuren zijn ringstaartmaki’s overdag actief. Regelmatig zie je de ringstaartmaki’s in yogahouding in de zon zitten. Op deze manier worden de geurklieren effectiever.

Stinkgevechten

Om territoria af te bakenen wordt gebruik gemaakt van de geurklieren op schouders, polsen en billen. In de paartijd halen de mannetjes hun staart langs deze klieren om met hun stinkstaart andere mannetjes te verjagen.

 

 

 

 

 

 

 

De natuurlijke vijanden van ringstaartmaki's zijn roofvogels, slangen en de Fossa(fretkat). De Fossa(fretkat) is het grootste roofdier op Madagaskar ter grootte van een flinke kat. Omdat op Madagaskar geen andere roofdieren van enig formaat voorkomen, hebben halfapen daar al die tijd kunnen overleven, ook al heeft hun ontwikkeling bijna stilgestaan

Net als de meeste andere apen leven ringstaartmaki's in groepen. Zo'n groep bestaat uit vijf tot wel dertig dieren. De moeders, dochters, tantes en nichten blijven altijd bij elkaar. De mannetjes verhuizen regelmatig, éénmaal per jaar of vaker, naar een andere groep. Ze zijn niet zo belangrijk en blijven ook altijd een beetje aan de rand van de groep rondhangen. De vrouwtjes zijn de baas en verdedigen het territorium. Na een draagtijd van ongeveer vier maanden wordt er meestal een tweeling geboren. Een drieling, of één alleen komt ook wel voor. De eerste twee weken draagt de moeder de jongen dwars over de buik mee. De kop ligt dan tegen haar ene zij, de staart tegen haar andere. Daarna kruipen de jongen op haar rug. Al na enkele dagen mogen ze ook wel eens met een tante mee. De jongen groeien snel. Na ongeveer twee jaar zijn ze volwassen. Ringstaartmaki's zijn overdag actief. Tussen de middag houdt de groep een dagelijkse, gezamenlijke rustpauze. Hierbij gaan de dieren op de grond en in bomen zitten, met de armen gespreid richting de zon.

De hele groep zorgt voor de jongen, en de jongen worden ook door andere vrouwtjes gedragen. Als de jongen een maand oud zijn, spelen ze met andere jonge maki's, soms ook met oudere groepsleden, en zoekt hij alleen zijn moeder op om te zogen of om gedragen te worden als de groep gaat rondtrekken.

Hoe kun je het verschil zien tussen een vrouw en een manentje of kind

De ringstaartmaki heeft een katachtig uiterlijk. De vacht is grijsbruin van kleur. De kop en handen zijn wit terwijl de snuit zwart is evenals de kringen rond de ogen. De lange staart is zwart-wit geringd en de ogen van de ringstaartmaki's zijn goudgeel van kleur. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten en de staart wordt net zo lang als de rest van het lichaam.

Ze hebben normaal gesproken 13 ringen op de staart, die al vanaf de geboorte zichtbaar zijn. Het kan opvallen dat een aantal ringstaartmaki's een kortere staart hebben. Zodra een staart van een dier knakt door val of spel wordt het stuk van de staart tot aan de breuk operatief verwijderd, omdat het staartstuk anders afsterft.

Het enige vershil tussen de man en de vrouw is dat de man door een kortere snuit en bredere schouders.

 

Bron vermelding: Aqua Zoo

                          Zoo-Info

                          Het Dierenrijk.nl